Sałatka z grillowanym oscypkiem, gruszką i orzechami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Owoce z serami to zawsze zgrany duet :) Jeśli dorzucimy do tego orzechy mamy już tercet doskonały :D Ta sałatka to niebo w gębie! Cudowna soczysta, słodka gruszka w połączeniu z wyrazistym w smaku, słonym oscypkiem i aromatycznymi prażonymi orzechami, a to wszystko skąpane w cudownym dressingu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g roszponki
    4 małe oscypki
    2 średnie gruszki
    40 g orzechów włoskich
    40 g startego grana padano (lub parmezanu)
    1 mała, czerwona cebula
    2 łyżki listków bazylii
    Dressing:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka musztardy miodowej
    1 łyżka kremu balsamicznego
    1/2 łyżki zimnej wody
    sól świeżo zmielona (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos do sałatki

Sałatka z grillowanym oscypkiem, gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Gruszki pokroić na ok. 5 mm plastry, usunąć gniazda nasienne i ogonek. Patelnię grillową wysmarować za pomocą pędzelka 1 łyżeczką oleju. Gruszki i oscypki grillować z obu stron do miękkości i zarumienienia. Przełożyć na deskę i lekko przestudzić. Oscypka pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Grana padano zetrzeć na płatki. Składniki dressingu połączyć. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry gruszki, oscypka, cebulę i orzechy. Dodać grana padano i bazylię. Polać dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować