Sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronami i migdałami

4.49 (172 ocen)

  • 40 min

Zachwyci wszystkich zaproszonych na przyjęcie grillowe gości.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 liści sałaty masłowej,
    1 kiść ciemnych winogron,
    1 pojedynczy filet z kurczaka,
    50g migdałów,
    3 łyżki jogurtu naturalnego,
    1,5 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    1/2 łyżeczki cukru,
    2 łyżki oleju,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka lekko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem i smarujemy olejem. Filet układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i grillujemy po około 10 minut w każdej strony. Następnie studzimy i kroimy w paski.
  • 2. Migdały zaparzamy we wrzątku i obieramy ze skórek. Następnie prażymy na suchej patelni. Winogrona obieramy z kiści i przekrawamy na pół. Liście sałaty płuczemy i rozdrabniamy. Do sałaty dodajemy kurczaka, winogrona oraz migdały. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować