Sałatka z grillowanym bakłażanem, mozzarellą i młodą pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam bakłażana i często wykorzystuje go w kuchni , jego kształt kolor jest urzekający , tak samo jak smak. Dziś bakłażan jako główny składnik sałatki. Najpierw kroimy potem solimy , płuczemy - aby pozbyć się goryczki i już tylko na patelnie grillową i hop do sałatki:)

  • 15 min

Składniki:

  • 3 pomidory

    1 bakłażana

    1 kulka mozzarelli

    garść młodej pokrzywy

    3 łyżki orzeszków ziemnych

    sól

    3 łyżki oleju

    2 ząbki czosnku

    1 gruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowanym bakłażanem, mozzarellą i młodą pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plasterki. Solimy go i odstawiamy na ok 15 min. Płuczemy , osuszamy i grillujemy z obu stron. Zimny kroimy w kostkę. Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Mozzarelle kroimy w małe kawałki.
  • 2. Pokrzywę zalewamy gorąca woda ok 80 stopni. Odstawiamy na ok 5 min i odcedzamy. Zimna miksujemy z orzeszkami, czosnkiem i olejem. Solimy do smaku. Zielony sos dodajemy do sałatki. Mieszamy i solimy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować