Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

propozycja na ekspresową sałatkę i szybką, kolorową, letnią kolację. Można ją zrobić na patelni, można użyć grilla do przygotowania warzyw i krewetek. Składniki też można dobrać wg własnych smaków.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szparagi białe: 6 sztuk
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - kukurydza z puszki: 3 łyżki
    - krewetki królewskie: 9 sztuk
    - mieszanka sałat: 1 opakowanie
    - chilli: 1 sztuka
    - szczypiorek łodyga: 1 pęczek
    DRESSING:
    - czosnek ząbki: 1 sztuka
    - ocet z czerwonego wina: 25 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - sol i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeśli trzeba to dolną część obrać. Ułożyć na grillu, polać 2 łyżkami oliwy posypać solą i pieprzem. Grillować do zrumienia.
  • 2. Krewetki posmarować oliwą, opiekać na grillu przez 2 minuty. Cukinie pokroić na plasterki, również położyć na grillu na 3 minuty aż się zrumienią. Pomidory pokroić na kawałki, cebulę czerwoną w piórka.
  • 3. Czosnek drobno posiekać wymieszać z octem i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć sałaty, na to pomidory, kukurydzę, cebule, krewetki i grillowane warzywa.
  • 4. Polać dressingiem, posypać szczypiorkiem i posiekana chilli. Odstawić na 15 minut żeby całość się przegryzła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować