propozycja na ekspresową sałatkę i szybką, kolorową, letnią kolację. Można ją zrobić na patelni, można użyć grilla do przygotowania warzyw i krewetek. Składniki też można dobrać wg własnych smaków.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- szparagi białe: 6 sztuk
- cukinia mała: 1 sztuka
- cebula czerwona: 1 sztuka
- pomidory: 2 sztuki
- kukurydza z puszki: 3 łyżki
- krewetki królewskie: 9 sztuk
- mieszanka sałat: 1 opakowanie
- chilli: 1 sztuka
- szczypiorek łodyga: 1 pęczek
DRESSING:
- czosnek ząbki: 1 sztuka
- ocet z czerwonego wina: 25 mililitrów
- oliwa z oliwek: 50 mililitrów
- sol i pieprz: 1 szczypta
Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeśli trzeba to dolną część obrać. Ułożyć na grillu, polać 2 łyżkami oliwy posypać solą i pieprzem. Grillować do zrumienia.
2.Krewetki posmarować oliwą, opiekać na grillu przez 2 minuty. Cukinie pokroić na plasterki, również położyć na grillu na 3 minuty aż się zrumienią. Pomidory pokroić na kawałki, cebulę czerwoną w piórka.
3.Czosnek drobno posiekać wymieszać z octem i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć sałaty, na to pomidory, kukurydzę, cebule, krewetki i grillowane warzywa.
4.Polać dressingiem, posypać szczypiorkiem i posiekana chilli. Odstawić na 15 minut żeby całość się przegryzła.
Komentarze