Sałatka z grillowaną piersią kaczki, suszonymi śliwkami i orzechami

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

To moja propozycja na lekki obiad lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Taka sałatka świetnie sprawdzi się także na imprezach.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie miksu sałat z roszponką
    200 g pomidorów koktajlowych (czerwonych i żółtych)
    4 pomidory bananowe
    50 g orzechów włoskich
    70 g suszonych śliwek
    Piersi z kaczki:
    2 piersi z kaczki
    2 łyżki oleju
    sól morska (świeżo zmielona)
    czarny pieprz (świeżo zmielony)
    4 łyżeczki posiekanej szałwii
    Sos sałatkowy:
    1 opakowanie gotowego sosu sałatkowego francuskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Sałatka z grillowaną piersią kaczki, suszonymi śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kaczki natrzeć olejem oprószyć solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Odstawić na 30 minut. Skórę naciąć na krzyż. Piersi kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) skórą do dołu i grillować przez ok. 6 minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i zostawić na kilka minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a piersi pozostały soczyste.
  • 2. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie.
  • 3. Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pomidory bananowe w plasterkach. Dodać pokrojone suszone śliwki, orzechy oraz pokrojone na plastry piersi kaczki. Sos przygotować według opisu na opakowaniu. Na 10 minut przed podaniem sałatkę polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować