Lekka makaronowa sałatka, idealna na kolację czy do zabrania w pudełku do pracy. Majonez w sałatce można zastąpić dressingiem czy sosem jogurtowym, będzie wówczas mniej kaloryczna. Dobrze sprawdzi się też na domowe imprezy czy pikniki.
Składniki:
250 g piersi z kurczaka
250 g makaronu np. drobne rurki
1 łyżka marynaty do mięs klasyczna - Prymat
1 łyżka oleju
150 g pomidorków koktajlowych
150 g zielonego groszku (może być mrożony)
10 czrnych oliwek bez pestek
3 ogórki z octu
2-3 łyżki majonezu
natka pietuszki
świeża bazylia
sól, pieprz
Sałatka z grillowaną piersią kurczaka, makaronem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce wymieszaj marynatę z 1 łyżką oleju, posmaruj piersi z każdej strony i odstaw na 2 godziny. Piersi usmaż na patelni grillowej, odłóż by ostygły.
2.Makaron (u mnie drobne poskręcane rurki) ugotuj al dente i ostudź. Groszek (jeśli mrożony) ugotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsącz i przełóż do makaronu. Pomidorki przekrój na pół, dołóż do makaronu. Oliwki (bez pestek) pokrój w plasterki.
3.Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, zioła posiekaj drobno. Ostudzone piersi pokrój w dosyć cienkie paski. Dodaj do makaronu, dodaj też majonez i wymieszaj, dosmacz solą i pieprzem.
Komentarze