Sałatka z grillowaną na patelni cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie paski.
2.Układamy na talerzu solimy i odstawiamy na ok 15 minut.
3.Ryż płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
4.Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki.
5.Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej (może być zwykła)
6.Cukinie grillujemy/smażymy z obu stron na rumiano.
7.Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą.
8.Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, na talerzu, lub tak jak ja w szklankach - whiskaczówki.
Podane na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii, doprawiamy pieprzem.
Jeśli w szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.
Komentarze