Tak się rozsmakowałam w różnych miksach sałatkowych,że często robię sobie je na drugie śniadanie:)polecam
30 min
Składniki:
Składniki na 1 duża lub 2 małe porcje:
100 g młodej cukinii
1 pomidor rzymski
6 cm ogórka
2 duże rzodkiewki
1/4 czerwonej cebuli
1/8 papryki czerwonej
2 gałązki natki
2 gałązki koperku
30 g sera camembert
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól,pieprz
Sałatka z grillowaną cukinia z camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patelnię grillową rozgrzać. Umytą i suchą cukinie pokroić w plastry o grubości około 2-3 mm. Łyżkę oleju rozsmarować po patelni i ułożyć cukinię. Grillować aż nabierze ładnych brązowych pasków. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
2. Następnie na patelni położyć grube plastry pomidora i także go grillować. Zdjąć i położyć na ręcznik papierowy.
3. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić na ćwiartki a potem na plasterki. Cebulkę drobno posiekać. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w małą kostkę. Natkę i koperek drobno posiekać. Plastry cukinii pokroić w słupki i przełożyć do miski z resztą warzyw. Pomidora obrać ze skórki i także przełożyć do miski. Ser pokroić w plastry a plastry na słupki. Dodać do miski.
4. W osobnej miseczce wymieszać sól z pieprzem, olejem, miodem i octem balsamicznym aż sól się rozpuści. Dressing wylać na sałatkę i delikatnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do lodówki. Smacznego!
Komentarze