Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po raz kolejny zaskoczyłam samą siebie doborem składników do sałatki,ale jestem bardzo zadowolona z efektu:) sałatką jest pięknie kolorowa ( a tak lubię) i do tego bardzo smaczna i pożywna:) serdecznie zapraszam:))

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 młodej cukinii (średniej wielkości)
    1/2 kalarepki
    1/4 żółtej papryki
    4 pomidorki truskawkowe
    garść młodego szpinaku
    1/2 czerwonej cebuli
    2 rzodkiewki (duże)
    2 łyżki groszku konserwowego
    1/4 zielonego ogórka
    sól,pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    20 g grana padano

    Dressing:

    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    1/2 łyżki musztardy dijon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa grillować 1. Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry,przełożyć do miski. Kalarepkę obrać i także pokroić w grube plastry i dodać do cukinii. Wsypać paprykę w proszku,dodać szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Warzywa ułożyć na patelni grillowej i grillować aż będę miękkie i brązowe. Przełożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.
  • składniki sałatki 2. Szpinak opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki,przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w małą kostkę. Czyste pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić z ogonków,umyć i pokroić w pół plasterki. Cebulę drobno poszatkować. Ogórka wyszorować,osuszyć i razem ze skórką pokroić w dużą kostkę. Dodać odsączony z zalewy groszek. Grillowane warzywa pokroić w paski o grubości około 3-4 mm i dodać do miski. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
  • dressing 3. Dressing: w osobnej miseczce wymieszać octy z oliwą oraz miodem ( najlepiej trzepaczką aby dobrze składniki się połączyły). Następnie dodać musztardę i również dobrze ją połączyć z resztą dressingu. Przelać go do warzyw i wymieszać. Na małych oczkach zetrzeć ser i wmieszać go w sałatkę. Odstawić na około 30 minut do lodówki. Można zjeść sałatkę jako samodzielne danie albo podać do dań z grilla. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Szpinak Kalarepa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować