Sałatka z grillowaną cukinią

3.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka zrobiona na szybko z tego co było w lodówce przy okazji imprezy grillowej. Cukinia idealnie pasuje do pozostałych składników. Smakuje rewelacyjnie, więc dzielę się przepisem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia
    1 sałata rzymska
    100 g sera sałatkowego lub fety
    1 czerwona cebula
    garść prażonych ziaren słonecznika
    ok 50-70 ml oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    kilka listków bazylii do ozdoby

    Sos:
    ok 70 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny do smaku
    1 przeciśnięty ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos do sałatki Winegret

Sałatka z grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
  • Sałatka z grillowaną cukinią 2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok. 1,5 cm. W misce wymieszać oliwę z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie cukinię przyrumienić na grillu lub patelni grillowej. Po usmażeniu pokroić na kawałki. W misce wyłożyć pokrojoną sałatę rzymską, na nią nałożyć cukinię, cienkie plasterki cebuli, kawałki sera sałatkowego, garść prażonych ziaren słonecznika. Górę polać sosem, przyozdobić bazylią i można jeść.

    Sałatka jest przepyszna :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sałata rzymska Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować