REKLAMA

Sałatka z grillowaną cukinią

wyświetlono: 274 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Słodka grillowana cukinia, idealnie komponuje się z lekko pikantną rukolą słoną fetą oraz soczystymi pomidorkami. Wszystkie smaki łączy olej rzepakowy - nazywany polską oliwą lub oliwą Północy.

opublikowany: 28.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • młoda żółta cukinia
    kilka pomidorków koktajlowych
    mała czerwona cebula
    100 g fety lub sera typu feta
    rukola

    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka tymianku
    sól morska

    łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w plasterki. Olej mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą i tymiankiem. Plasterki cukinii dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. Cukinię grillujemy.

    Do pozostałej marynaty dodajemy sok cytrynowy. Wrzucamy rukolę i nacieramy mieszanką. Rukolę przekładamy na półmisek.

    Do pozostałego oleju z ziołami przekładamy pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie mieszamy. Fetę przekładamy na rukolę. Cebulę cienko szatkujemy i też nacieramy olejem. Przekładamy na rukolę.

    Cukinię układamy na sałatce.
    Pomidorki dosłownie chwilę podgrzewamy na grillu i również dokładamy na sałatce.
    Sałatka gotowa. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Sałatka z grillowaną cukinią

bardzo smaczna sałatka

kategoria: Sałatki opublikowany: 22.07.2015 | wyświetlono: 240 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE