Sałatka z grillowaną cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodka grillowana cukinia, idealnie komponuje się z lekko pikantną rukolą słoną fetą oraz soczystymi pomidorkami. Wszystkie smaki łączy olej rzepakowy - nazywany polską oliwą lub oliwą Północy.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młoda żółta cukinia
    kilka pomidorków koktajlowych
    mała czerwona cebula
    100 g fety lub sera typu feta
    rukola

    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka tymianku
    sól morska

    łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w plasterki. Olej mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą i tymiankiem. Plasterki cukinii dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. Cukinię grillujemy.

    Do pozostałej marynaty dodajemy sok cytrynowy. Wrzucamy rukolę i nacieramy mieszanką. Rukolę przekładamy na półmisek.

    Do pozostałego oleju z ziołami przekładamy pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie mieszamy. Fetę przekładamy na rukolę. Cebulę cienko szatkujemy i też nacieramy olejem. Przekładamy na rukolę.

    Cukinię układamy na sałatce.
    Pomidorki dosłownie chwilę podgrzewamy na grillu i również dokładamy na sałatce.
    Sałatka gotowa. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować