Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kaszę sorgo poznałam jakiś czas temu i muszę przyznać, że zaprzyjaźniłam się z nią na dobre. Doceniam ją w szczególności za bogactwo wartości odżywczych i jej niesamowite właściwości prozdrowotne. Jest bezglutenowa, pyszna i bardzo sycąca. Niewątpliwie jej dużą zaletą jest neutralny smak, dzięki czemu daje nam nieograniczone możliwości w kuchni. Fantastycznie absorbuje smaki, o czym niejednokrotnie już się przekonałam. Sorgo można traktować jako zamiennik kasz, makaronów, ziemniaków czy ryżu. Idealnie sprawdza się w zupach, a nawet deserach! Po ugotowaniu ziarna sorgo są sypkie i doskonale zachowują swój kształt, więc idealnie sprawdzają się w sałatkach. Dziś postawiłam na czerwoną kaszę sorgo, która pięknie wkomponowała się w świeżą, chrupiącą sałatę. W akompaniamencie, wyborne prosciutto, śnieżnobiały ser kozi i nuta słodyczy, pod postacią grillowanych brzoskwiń. Całość finiszowana cudownym dressingiem brzoskwiniowym. Wspaniała, letnia kompozycja smaków na jednym talerzu!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czerwonej kaszy sorgo
    6 plasterków prosciutto
    4 dojrzałe brzoskwinie
    60 g sera koziego
    2 garście sałaty karbowanej
    1 łyżka oliwy
    sól

    Dressing brzoskwiniowy

    2 dojrzałe brzoskwinie
    2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka musztardy klasycznej
    1 łyżka miodu
    ½ łyżeczka płatków chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  • 2. Dressing brzoskwiniowy

    Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładki, jednolity sos.
  • 3. Sałatka

    Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na ćwiartki bądź ósemki i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu. Na talerzach układamy porcję porwanej sałaty oraz kaszę sorgo. Następnie układamy grillowane brzoskwinie, szynkę i posypujemy serem kozim. Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * można pominąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kasza Kozi ser

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować