Sałatka z gotowanym kurczakiem, kaszą pęczak i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka zalewamy niewielką ilością wody (tyle, aby przykryła mięso), dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięsa, około 30-40 minut. Wyjmujemy mięso i zostawiamy do przestygnięcia (wywar warto zachować i wykorzystać np. do zupy).
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy do miski. Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy również odsączony groszek, selera konserwowego, pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz sałatę pokrojoną w paski. Mieszamy.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy ocet, musztardę oraz zioła. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Polewamy nim sałatkę i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze