Sałatka z gotowanym kurczakiem, kaszą pęczak i warzywami

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa i pożywana sałatka z gotowaną piersią z kurczaka, kaszą pęczak, pomidorem malinowym oraz sałatą masłową, polana sosem na bazie oliwy z oliwek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    100 gram kaszy pęczak
    1/2 puszki groszku
    1/2 słoika selera konserwowego
    1 pomidor malinowy
    kilka liści sałaty masłowej
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku
    sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka z gotowanym kurczakiem, kaszą pęczak i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka zalewamy niewielką ilością wody (tyle, aby przykryła mięso), dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięsa, około 30-40 minut. Wyjmujemy mięso i zostawiamy do przestygnięcia (wywar warto zachować i wykorzystać np. do zupy).

    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy do miski. Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy również odsączony groszek, selera konserwowego, pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz sałatę pokrojoną w paski. Mieszamy.

    Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy ocet, musztardę oraz zioła. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Polewamy nim sałatkę i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować