Sałatka z gotowanego kurczaka z sosem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli filety mają przyczepione te mini fileciki, odkroić je i zmiksować na gładką masę z pomidorami, serem, śmietaną, bazylią. Piersi kurczaka rozbijamy wałkiem przez folię spożywczą (dzięki temu nie mamy mięsa poszarpanego po całej kuchni, aby uzyskać w miarę płaski i jednej grubości płat mięsa. Solimy go i pieprzymy, rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. Roladę łatwo da się uformować za pomocą spożywczej folii, musi być ona dość ciasno zwinięta. Dodatkowo każdą porcję mięsa zawijamy w aluminiową folię, w kilka warstw, znowu mając na uwadze, że musi być to mocno zwinięte i szczelne. Formujemy coś na kształt dużego cukierka. Wsadzamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut obracając w połowie gotowania. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy paprykę skropioną oliwą, aż skórka zacznie brązowieć. Po pieczeniu wkładamy do woreczka lub zawijamy w folię - dzięki temu skórka odejdzie łatwiej. Obrane i wystudzone papryki miksujemy z pozostałymi składnikami dressingu. Kurczaka odwijamy z folii, kroimy na plastry, kładziemy na sałacie i polewamy dressingiem. Do kurczaka zapewne dostanie się nieco wody. Nie przejmować się tym, tylko osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Komentarze