Sałatka z frankfurterkami i makaronem risoni

5 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób

Aromatyczna sałatka z makaronem w kształcie ryżu i małymi chrupiącymi kiełbaskami będzie świetnym uzupełnieniem śniadania czy kolacji, można ją zrobić na 2 sposoby, z majonezem lub sosem winegret.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • szklanka makaronu risoni
    400 g frankfurterek
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 ogórki małosolne pokrojone w kostkę
    1 cebula młoda posiekana
    pęczek posiekanego szczypioru
    2 ząbki przeciśniętego czosnku, pieprz mielony i odrobina soli
    do wyboru sos winegret (2 łyżki oleju + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki soku z cytryny + 2 szczypty cukru i natki koperku )
    lub majonez ilość wg uznania + łyżeczka chrzanu + łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Sałatka z frankfurterkami i makaronem risoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na wpół twardo, ostudzić.
    Wrzucić do miski razem z pokrojonymi jajkami i kiełbaskami, dodać małosolne, cebulę i szczypior, czosnek, pieprz mielony, sól i podjąć decyzję z którym sosem, można zrobić pół na pół, jak mamy czas, smakuje odmiennie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować