Aromatyczna sałatka z makaronem w kształcie ryżu i małymi chrupiącymi kiełbaskami będzie świetnym uzupełnieniem śniadania czy kolacji, można ją zrobić na 2 sposoby, z majonezem lub sosem winegret.
30 min
Dla 8 osób
Składniki:
szklanka makaronu risoni
400 g frankfurterek
4 jajka ugotowane na twardo
4 ogórki małosolne pokrojone w kostkę
1 cebula młoda posiekana
pęczek posiekanego szczypioru
2 ząbki przeciśniętego czosnku, pieprz mielony i odrobina soli
do wyboru sos winegret (2 łyżki oleju + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki soku z cytryny + 2 szczypty cukru i natki koperku )
lub majonez ilość wg uznania + łyżeczka chrzanu + łyżeczka musztardy
Sałatka z frankfurterkami i makaronem risoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na wpół twardo, ostudzić.
Wrzucić do miski razem z pokrojonymi jajkami i kiełbaskami, dodać małosolne, cebulę i szczypior, czosnek, pieprz mielony, sól i podjąć decyzję z którym sosem, można zrobić pół na pół, jak mamy czas, smakuje odmiennie.
Komentarze