7 dużych liści sałaty
5 plasterków wędzonej polędwicy bez konserwantów
180 g sera feta
2 małe pomidory
1 mała cebula
2 łyżki ulubionych nasion (u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam)
25 g mieszanki kiełków
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz kolorowy w młynku
Sałatka z fetą, wędliną i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty dokładnie myjemy i ociekamy z wody. Pomidory i cebulę myjemy. Cebulę kroimy drobno, pomidory w kostkę, sałatę rwiemy ręcznie na mniejsze kawałki. Całość mieszamy razem w misce.
2.Ser feta odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki. Plasterki wędliny również kroimy na drobno, dodajemy do pozostałych składników.
3.Na sam koniec sałatkę zasypujemy nasionami i kiełkami. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem. Mieszamy przed podaniem.
Komentarze