Sałatka z fetą, wędliną i kiełkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna i bardzo syta sałatka, idealna na kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • 7 dużych liści sałaty
    5 plasterków wędzonej polędwicy bez konserwantów
    180 g sera feta
    2 małe pomidory
    1 mała cebula
    2 łyżki ulubionych nasion (u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam)
    25 g mieszanki kiełków
    4 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz kolorowy w młynku

Sałatka z fetą, wędliną i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty dokładnie myjemy i ociekamy z wody. Pomidory i cebulę myjemy. Cebulę kroimy drobno, pomidory w kostkę, sałatę rwiemy ręcznie na mniejsze kawałki. Całość mieszamy razem w misce.
  • 2. Ser feta odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki. Plasterki wędliny również kroimy na drobno, dodajemy do pozostałych składników.
  • 3. Na sam koniec sałatkę zasypujemy nasionami i kiełkami. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem. Mieszamy przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy