Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką.
20 min
Składniki:
(na dwie porcje)
2 duże pieczarki
mieszanka sałaty
1 fenkuł (koper włoski)
1 czerwona cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
winegret:
łyżka octu winnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka wody
½ łyżeczki cukru
sól, świeżo mielonym czarny pieprz
Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winegret:
W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.
Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju.
Na tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł i talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka.
Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem.
Komentarze