Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką.

  • 20 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    2 duże pieczarki
    mieszanka sałaty
    1 fenkuł (koper włoski)
    1 czerwona cebula
    puszka tuńczyka w sosie własnym

    winegret:
    łyżka octu winnego
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka wody
    ½ łyżeczki cukru
    sól, świeżo mielonym czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winegret:
    W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

    Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju.
    Na tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł i talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

    Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka.
    Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować