Sałatka z młodych ziemniaków, bobu, marchewki, fasolki szparagowej. Czyli tego co lato nam oferuje. Polecam bo jest lekka, orzeźwiająca za sprawą sosu czosnkowego.
35 min
Składniki:
7 ziemniaków młodych małych
2 marchewki
30 dkg bobu
20 dkg fasolki szparagowej
sól
5 pomidorków koktajlowych
Sałatka z fasolki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki obieram, marchewkę także, oraz fasolkę. Ziemniaki i fasolkę gotuję razem, po 20 minutach dodaję pokrojoną marchewkę w plasterki, ona nie wymaga długiego gotowania. Bób gotuje aldente w osolonej wodzie 8 minut. Przelewam go zimna wodą i obieram. Do miski przekładam ugotowane warzywa wszystkie.Pomidorki koktajlowe kroję na pół i upiekłam je w piekarniku przy okazji pieczenia zapiekanki 15 minut temp 200 stopni.
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, pokrojony koperek, sól, pieprz, mieszam. Sos dodaję do warzyw i dokładnie wszystko mieszam.
Komentarze