mała główka sałaty lodowej
1 główka cykorii białej
½ puszki fasoli białej
½ puszki fasoli czerwonej
3 pomidory
1 duża czerwona cebula
Sos:
sok z ½ cytryny
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól
Sałatka z fasolką i cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, suszymy. Sałatę i cykorię rwiemy na małe kawałki. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzącej wody, obieramy ze skórki i kroimy na małe cząstki. Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Fasolę odcedzamy z zalewy.
2.Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.
Komentarze