Fasola mung Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.
25 min
Składniki:
1 szklanka fasoli mung
1 cebula
20 dag pieczarek
olej rzepakowy
sok z 3/4 cytryny
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
koperek
Sałatka z fasoli mung z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę mung moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę, zalewamy czystą ok 2 razy tyle wody co fasoli i gotujemy ok 25 min. Koperek świeży myjemy osuszamy i siekamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy ok 5 min.
2.Odcedzamy studzimy i kroimy w kosteczkę. Łączymy zimną fasolkę z zimnymi pokrojonymi pieczarkami.
3.Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy olej rzepakowy i odrobinę soku z cytryny.
Komentarze