Bardzo fajna i prosta sałatka z fasoli szparagowej i fasoli orzeszek, jest sycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej,
Sałatka z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę suchą wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniałą. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania fasolę solimy, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, ocet i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki żeby składniki się przegryzły, sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień.
Komentarze