Sałatka z fasolką szparagową, szynką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, obciąć końcówki i przekroić na mniejsze części ( ja przekroiłam na trzy). Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Warzywa ugotować razem w posolonej wodzie do miękkośći, po czym osączyć i ostudzić.
2.Ugotowane i ostudzone warzywa przełożyć do miski i wymieszać z natką pietruszki.Plasterki szynki pokroić na mniejsze porcje, rozłożyć na sałatce, posypać startym parmezanem.
3.Oliwę połączyć z 2 łyżkami przegotowanej wody, łyżeczką octu, zielem prowansalskim, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę i starannie wymieszać. Podawać samodzielnie,np. z pieczywem. Smacznego!
Komentarze