Sałatka z fasolką szparagową, szynką i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smacznie i zdrowo :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)
    3 marchewki (najlepiej młode)
    100 parmezanu
    150 g szynki w plastach (ulubionej)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ziele prowansalskie
    2 łyżki liwy z oliwek
    łyżeczka octu jabłkowego
    szczypta cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki Przekąski

Sałatka z fasolką szparagową, szynką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, obciąć końcówki i przekroić na mniejsze części ( ja przekroiłam na trzy). Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Warzywa ugotować razem w posolonej wodzie do miękkośći, po czym osączyć i ostudzić.
  • 2. Ugotowane i ostudzone warzywa przełożyć do miski i wymieszać z natką pietruszki.Plasterki szynki pokroić na mniejsze porcje, rozłożyć na sałatce, posypać startym parmezanem.
  • 3. Oliwę połączyć z 2 łyżkami przegotowanej wody, łyżeczką octu, zielem prowansalskim, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę i starannie wymieszać. Podawać samodzielnie,np. z pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować