Sos czosnkowy :
-1 mały majonez
-1 mała śmietana lub 1 mały jogort naturalny
-3 ząbki czosnku
-1/2 pęczku szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo ;
-Papierowy ręcznik
- 500 ml oleju .
Sałatka z falafelem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Falafel :
Ciecierzycę namaczamy przez całą noc . Odsączamy z wody i mielimy razem z cebulą na drobnych oczkach dodajemy czosnek ,mąkę , 3-4 łyżeczki przyprawy pięć smaków , sól pieprz i natkę pietruszki formujemy placuszki bądź kuleczki . Smażymy na głębokim tłuszczu po 2 min z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym .
Bułeczki : mąkę sól cukier i olej wsypujemy do miski. Drożdże rozrabiamy w 1 szklance wody . Wyrabiamy( jeśli ciasto będzie za suche można dodać jeszcze wody ,ciasto ma mieć konsystencję taką jak ciasto na pizzę ) i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na wysokość 2 cm. Wykrawamy szklanka bądź foremka do ciastek . Wykładamy na blaszkę do pieczenia wysypana maka i odstawiamy na 10 min do.wyrosniacia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 13-15 min .
Sałatka: kroimy wedle życzenia
Sos czosnkowy : majonez połączyć z śmietana bądź jogortem. Następne przecisnąć czosnek przez praske posiekać drobno szypior . Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę wykładamy na talerz następnie falafel położyc na niej i polać sosem . Bułeczki wyłożyć obok .
Smacznego
Komentarze