Pyszna, jesienna sałatka z rukoli i dyni z zaskakującym dodatkiem w postaci chrupiących chipsów z makaronu.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Sałatka:
1) 100 g rukoli
2) 400 g obranej i wydrążonej dyni
3) 250 g wędzonego boczku
4) 10 suszonych pomidorów w oleju
5) 100 g tartego parmezanu
6) 100 g makaronu typu łazanki
7) 100 g makaronu typu fala
8) olej do smażenia
9) sól, pieprz
10) chili
Sos:
1) sok z cytryny
2) 3-4 łyżki oleju
3) 1 łyżeczka musztardy
4) 2 łyżeczki miodu
5) sól, pieprz
Sałatka z dynią, suszonymi pomidorami i chrupiącymi chipsami z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makarony gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu łazanki wrzucamy rozgrzany olej i smażymy aż będą rumiane i lekko chrupiące. W trakcie smażenia oprószamy makaron solą i pieprzem. Po usmażeniu makaron wykładamy na papierowy ręcznik, a następnie oprószamy go tartym parmezanem. Podobnie smażymy fale, ale oprószamy je solą i chili, a po usmażeniu tartym parmezanem.
2.Dynię kroimy w kostkę i smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
3.Boczek kroimy w cienki paseczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
4.Przygotowujemy sos: mieszamy olej, sok z cytryny, łyżeczkę musztardy i 2 łyżeczki miodu i dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Na talerzu układamy rukolę, na niej dynię z suszonymi pomidorami, kawałki podsmażonego boczku oraz makaronowe chipsy, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną tartego parmezanu.
Komentarze