Sałatka z dynią, rukolą i roszponką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam sałatki. Oto moja jesienna propozycja. Palce lizać!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g dyni
    50 g rukoli
    80 g roszponki
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    pieprz kolorowy
    2 łyżki oleju
    pestki dyni
    pamezan (tarty)

    sos:

    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z dynią, rukolą i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój dynie w kostkę. Na patelnię wlej olej i usmaż pokrojone kawałki dyni na złocisty kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posyp cukrem. Pozostaw na patelni aż dynia się skarmelizuje. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Sos: w miseczce wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny.
  • 3. Wyłóż na talerz - rukolę, roszponkę i dynię. Posyp tartym parmezanem i pestkami dyni. Polej sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy