Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wielbiciele buraczków będą na TAK.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraczków
    4 dymki ze szczypiorkiem
    3 pomarańcze
    4 łyżki soku cytrynowego
    sól
    biały pieprz
    4 łyżki oleju słonecznikowego

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy 1. Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki.
    Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki.

    Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem.

    Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem.

    Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy