Sałatka z czerwonych buraczków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna przekąska na stół świąteczny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak ćwikłowy 5 szt.
    Żurawina ½ szklanki
    Seler naciowy 2 łodygi
    Pomarańcza 2 szt.
    Ocet czerwony 1 łyżka
    Oliwa 4 łyżki
    Sól i pieprz do smaku
    Cukier do smaku

Sałatka z czerwonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić. W międzyczasie upiec w piekarniku buraki w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Następnie ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Pomarańcze i seler pokroić w paski. Ocet wymieszać z przyprawami, plasterki buraczków ułożyć na talerzu, skropić przyprawionym octem, obłożyć pomarańczami i selerem, posypać odcedzoną żurawiną i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy