Sałatka z czerwonej pekinki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka chrupiąca sałatka idealna na kolację lub śniadanie.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwona kapusta pekińska
    pomidor
    awokado
    szalotka
    3-4 plasterki wędzonego schabu
    pietruszka

    sos:
    5 łyżek oleju z krokosza
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1-2 łyżeczki miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz
    sól
    łyżeczka maku

Sałatka z czerwonej pekinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pekinkę dzielimy na liście, myjemy, wycinamy zgrubiałe części. Liście rwiemy na małe kawałki.

    Pomidora kroimy w kostkę lub pół plasterki. Awokado kroimy na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki. Schab kroimy w kostkę.

    Warzywa delikatnie mieszamy.

    W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy