Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śliwkami

4.98 (197 ocen)

Sałatka ze sparzonej czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i śliwek węgierek.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
    1 mała czerwona cebula (60 g)
    1 jabłko (150 g)
    5 śliwek węgierek (100 g)
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Zagotowujemy 3 szklanki wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżek soku z cytryny. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy kapustę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie kapustę odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, odrzucając pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
  • 3. Kapustę, cebulę, jabłko i śliwki mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, wszystko jeszcze raz mieszamy. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować