Sałatka z czerwoną papryką i kalafiorem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem już na rencie, wcześniej pracowałam jako nauczycielka. Wiele lat temu znalazłam w jakiejśgazecie przepis na tę sałatkę.

Składniki:

  • ● 5 czerwonych papryk
    ● kalafior
    ● 5 liści sałaty
    ● 3 jajka ugotowane na twardo
    ● sól
    ● cukier
    ● sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
    ● 3 łyżki majonezu
    ● 3 łyżki naturalnego jogurtu
    ● 5 cienkich plasterków szynki
    ● 3 gałązki koperku lub natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czerwoną papryką i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z czerwoną papryką i kalafiorem 1. Umyte i wydrążone z nasion papryki obgotowujemy we wrzącej wodzie. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej
    wodzie. Lekko twardy odcedzamy i studzimy. Salaterkę wykładamy liśćmi sałaty. Papryki i kalafiora skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy szczyptą soli i cukru. Papryki kroimy w cienkie paseczki i rozkładamy na liściach sałaty.
  • Sałatka z czerwoną papryką i kalafiorem 2. Na papryce układamy różyczki kalafiora, pośrodku każdej porcji kładziemy
    połówkę jajka.
  • Sałatka z czerwoną papryką i kalafiorem 3. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą. Sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem na każdą porcję sałatki kładziemy rulonik
    szynki, a wierzch posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować