Sałatka z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami

5 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Idealna na każda okazję. Sprawdzi się również gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki na nią zawsze mam w domu więc przygotowanie jej zajmuje mi kilka minut :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 puszka czerwonej fasoli,
    • 1 mały słoik selera marynowanego,
    • 1 mały słoik pieczarek marynowanych,
    • 1 mała cebula,
    • 4 jajka ugotowane na twardo,
    • 1 średnie jabłko (najlepiej kwaskowate),
    • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
    • 3-4 łyżki majonezu,
    • 1-2 łyżki musztardy,
    • pieprz i sól do smaku,
    • odrobina soku z cytryny do skropienia jabłka,
    • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie jeśli mamy)
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną woda.
    Selera i pieczarki osączamy z zalewy. Pieczarki drobno kroimy.
    Cebulę drobno kroimy i lekko solimy, odstawiamy na kilka minut.
    Ugotowane jajko ścieramy na tarce (o drobnych lub grubych oczkach w zależności od upodobań).
    Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
    Wszystkie składniki razem łączymy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem według uznania.
    Smacznego!

Porady

Do sałatki możemy również dodać jogurt naturalny zamiast majonezu jeśli chcemy mieć lżejsza sałatkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować