Sałatka z czereśniami

4.5 (184 ocen)

Sezon czereśniowy w mojej kuchni nie tylko obfituje w ciasta i desery z ich udziałem. Czereśnie idealnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych i sałatek. Sałatka jest delikatna, zdrowa i PYSZNA!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • Świeżo mielony pieprz,
    • świeżo mielona sól ziołowa,
    • 2 łyżki oleju,
    • 1 kulka sera mozzarella w zalewie,
    • 1 ogórek gruntowy,
    • 1 mała cebula czerwona,
    • Ok. 1 szklanka dojrzałych czereśni,
    • Sałata zielona,
    Dressing:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka miodu,
    • Szczypta oregano,
    • Sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki. Następnie oprószamy je świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.
  • krojenie filetu 2. Upieczone mięso studzimy, po czym kroimy na plasterki.
  • przygotowanie sera 3. Ser odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki.
  • krojenie ogórka 4. Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry.
  • przygotowanie czereśni 5. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
  • przygotowana sałata 6. Sałatkę myjemy, osuszamy i delikatnie rozrywamy na mniejsze cześni.
    Cebule kroimy w cienkie plasterki.
    Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanym talerzach.
    Sałatkę przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem.
    DRESSING:Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą na miseczce. Gotowym polewamy przygotowaną sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować