Sezon czereśniowy w mojej kuchni nie tylko obfituje w ciasta i desery z ich udziałem. Czereśnie idealnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych i sałatek. Sałatka jest delikatna, zdrowa i PYSZNA!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Świeżo mielony pieprz,
• świeżo mielona sól ziołowa,
• 2 łyżki oleju,
• 1 kulka sera mozzarella w zalewie,
• 1 ogórek gruntowy,
• 1 mała cebula czerwona,
• Ok. 1 szklanka dojrzałych czereśni,
• Sałata zielona,
Dressing:
• 3 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżka miodu,
• Szczypta oregano,
• Sól, pieprz do smaku,
Sałatka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki. Następnie oprószamy je świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.
2.Upieczone mięso studzimy, po czym kroimy na plasterki.
3.Ser odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki.
4.Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry.
5.Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
6.Sałatkę myjemy, osuszamy i delikatnie rozrywamy na mniejsze cześni.
Cebule kroimy w cienkie plasterki.
Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanym talerzach.
Sałatkę przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem.
DRESSING:Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą na miseczce. Gotowym polewamy przygotowaną sałatkę.
Komentarze