Sałatka z czarną soczewicą i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Czarna soczewica inaczej beluga zawdzięczająca swój kolor antocyjanom, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem nie tylko cieszymy oko, ale i ciało. Sałatka w wersji "czyszczenie lodówki" sprawdziła się na piątkową kolację, polecam wypróbować.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150 g suchej soczewicy ( u mnie czarna)
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 ogórek szklarniowy
    2 papryki szpiczaste; żółta i czerwona
    1 cebula fioletowa
    5 sztuk pomidorów suszonych ( w zalewie z oleju)
    2 łyżki kaparów
    świeży koperek i natka pietruszki
    2 łyżki dobrej oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka musztardy
    sól, pieprz do smaku
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czarną soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w 300 ml wody, około 35 minut na małym ogniu. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną przelewamy zimną wodą i możemy ją użyć do sałatki (musi być ostudzona). W trakcie gotowania soczewicy, przygotowujemy resztę dodatków.
    Papryki i pomidory suszone kroimy na niewielkie paseczki, cebulę w pióra,
    a ogórka wg. upodobania.
    Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
    W misce mieszamy wszystkie produkty, dodajemy oliwę, ocet, musztardę
    i przyprawiamy do smaku. Dodajemy kapary, chociaż można je pominąć . Sałatkę dekorujemy świeżym koperkiem i natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Sałatka smakuje równie dobrze z sosem jogurtowo-czosnkowym ( 3 czubate łyżki jogurtu, świeży koperek, duży ząbek czosnku, szczypta cukru, odrobina soku z limonki lub z cytryny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować