Sałatka z czarną soczewicą i papryką.

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gotowana czarna soczewica ze smażoną kolorową papryką, to sycące bezmięsne danie o ciekawym smaku i wyglądzie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g czarnej soczewicy
    2 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 zielona papryka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki curry
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Sałatka z czarną soczewicą i papryką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę umyć, następnie zostawić na 30 minut w wodzie z sokiem cytryny.
    Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Soczewicę ugotować w świeżej wodzie ok. 30 minut, do miękkości.
    Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, następnie dosypać paprykę i wymieszać. Po kilku minutach dodać nerkowce, czosnek i przyprawy, wymieszać, dodać odcedzoną soczewicę, nieco wody i ponownie wymieszać. Po 5 minutach zdjąć patelnię z ognia.
    Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zamiast czarnej soczewicy można tutaj użyć innej (brązowej lub zielonej), ale czarna jest wyjątkowa, bo nie rozgotowuje się zachowując fantastyczny kształt czarnych kuleczek,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna soczewica Papryka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wołowina pieczona z czarną soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wołowina pieczona z czarną soczewicą

czarrna Syty, aromatyczny obiad :) 2 godz.

To może cię zainteresować