Sałatka z cykorią i selerem marynowanym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko gorzkawa cykoria świetnie sprawdza się do świeżych sałatek. W połączeniu z selerem, jajkiem i sosem musztardowym, smakuje wyśmienicie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cykoria - 1szt
    Seler marynowany - 1 słoik (150g po odcieku)
    Pomidor - 2szt
    Jajko - 2szt
    Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt (lub 2 kawałki zwykłej marynowanej)
    Suszone pomidory - 2 plasterki
    Szczypiorek - pół pęczka
    Majonez - 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżka
    Pieprz, sól

Sałatka z cykorią i selerem marynowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z cykorią i selerem marynowanym 1. Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół i wycinamy głąb. Liści kroimy w paseczki.

    Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.

    Selera marynowanego odsączamy, przelewamy na sitku wodą i osuszamy.

    Pomidory zwykłe i suszone oraz papryczki kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.

    Wszystkie warzywa mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy do smaku.

    Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy