2 cykorie
miks sałat
pół selera małego
sok z połowy cytryny
1 mała cebula
200 g boczniaków
2 łyżki oliwy
pół filiżanki oliwy anyżowo-cytrynowej
sól
pieprz
Sałatka z cykorią i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cykorii wyciąłem gorzki głąb, a kolbę pokroiłem w plasterki. Liście sałat porwałem na mniejsze kawałki. Selera po obraniu starłem na tarce o dużych oczkach. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Obrałem cebulę i posiekałem ją.
Boczniaki opłukałem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż, podsmażyłem na oliwie.
Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem solą i pieprzem. Polałem oliwą anyżowo-cytrynową.
Komentarze