225 g suszonej ciecierzycy, namoczonej w dużej ilości zimnej wodzie przez noc
1 czerwona cebula, pokroić w piórka
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego kminu
1-2 łyżeczki papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
mały pęczek świeżej pietruszki, grubo posiekanej
mały pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
125 g koziego sera lub fety, rozkruszonego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
chleb, do podania
Sałatka z ciecierzycy z cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcedzić ciecierzycę i umieścić w garnku. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż będą miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i jeszcze ciepłą wrzucić do miski. Dodać cebulę i czosnek, kmin, paprykę i doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać kozi ser i posypać resztą ziół. Podawać na ciepło z pieczywem.
Komentarze