Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Cieciorka jest skarbnicą białka i warto z nią eksperymentować.

  • 40 min

Składniki:

  • ciecierzyca- 1 szklanka
    kapusta pekińska
    pomidory suszone- 1/2 słoiczka
    ogórek zielony- 1/2
    papryka czerwona- 1/2
    ser żółty- 100 g
    szynka konserwowa- 200 g
    szczypiorek- 1/2 pęczka

    jogurt grecki- 4 łyżki
    majonez- 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczenie ciecierzycy
    -Cieciorka powinna być wcześniej zalana wodą (przygotuj wyższe naczynie) i odstawiona na około 8 godzin do powiększenia objętości.
  • 2. Tak namoczoną ciecierzycę gotujemy około 30-40 minut i solimy dopiero 10 minut przed końcem. Powinna być chrupka i nie rozpadać się.
  • 3. W tym czasie możemy zająć się pozostałymi składnikami:
    Szatkujemy kapustę, pozostałe elementy kroimy w kostkę.
  • 4. Przygotowanie sosu
    -W szklance łączymy jogurt grecki z majonezem, przyprawiamy solą, pieprzem.
  • 5. Finalnie cieciorkę dodajemy do pokrojonych składników, zalewamy sosem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i mieszamy. Z takiej ilości składników powstaną 3 porcje ze zdjęcia.

Porady

Cieciorka w zasadzie nie potrzebuje osobnego źródła białka w postaci szynki, ale moim gościom bardziej smakuje mięsna wersja. Do sosu można dodać łyżkę bazyliowego pesto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować