Sałatka z buraków, twarogu i orzechu

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smacznych posiłków, przekąsek czy dodatków do potraw. Czerwone buraki i twaróg to duet niezawodny, otrzymamy pyszną, prostą do przygotowania, sałatkę.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g mixu sałat
    4-5 buraków
    250 twarogu chudego
    Pęczek natki pietruszki
    Garść orzechów włoskich
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka miody
    1 łyżka octu balsamicznego
    Oliwa
    Sos tabasco
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z buraków, twarogu i orzechu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Następnie wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni
    Twaróg pokruszyć i połączyć z mieszanką sałat oraz posiekaną natką pietruszki.
    W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać miód, rozmaryn, parę kropli sosu tabasco oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja.
    Powstałym sosem polać sałatkę i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Orzechy Sałata Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować