Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną i bardzo sycącą sałatkę z kaszą bulgur w roli głównej. Sałatka ta powinna przypaść do smaku wszystkim tym, którzy lubią w pracy zjeść lekki, ale pożywny posiłek bez konieczności podgrzewania jedzenia. Polecam

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale najlepiej zrobić klopsiki z mięsa drobiowego)
    – 1 cebula
    – 100g kaszy bulgur
    – 6 rzodkiewek
    – 150g ogórka zielonego
    – 100g sera feta
    – 1 puszka kukurydzy
    – 1 łyżeczka kurkumy
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – 3 łyżki octu balsamicznego
    – przyprawy wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy usmażyć małe klopsiki. Mięso wymieszać z cebulą, startą na tace na drobnych oczkach, przyprawić wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano, sól i pieprz), uformować małe klopsiki i usmażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe klopsiki wystudzić. Kasze bulgur ugotować z dodatkiem kurkumy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku, (najlepiej dodać świeżą, drobno posiekaną zieleninę, ale ja nie miałam) i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez godzinę, aby smaki się lepiej przegryzły. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować