Sałatka z brokułem i fetą

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Niezapomniany smak Sylwestra na którym poznałam swoją prawdziwą miłość.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 brokuł 500g
    - 1 ser typu feta ok 250g
    - pierś z kurczaka
    - przyprawa "Gyros"
    - 100g słonecznika
    - jogurt naturalny
    - majonez
    - czosnek
    -sól
    -pieprz
    -cukier

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Sałatka z brokułem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, podsmażamy na oleju dodając przyprawę gyros. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Brokuł dzielimy na różdżki i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 7 minut, aby brokuł był chrupki. Odsączamy.
  • 3. Słonecznik prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
  • 4. Przygotowujemy sos czosnkowy.
    Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Ja miksuje, aby w szybki sposób pozbyć się grudek powstających z majonezu. Przez praskę przeciskamy czosnek (ilość ząbków zależy od tego jaki mocny chcemy uzyskać smak, ja polecam 3) dodajemy do sosu. Następnie doprawiamy do smaku, sól, pieprz oraz cukier.
  • 5. Ser feta kroimy w kostkę.
  • 6. Układamy warstwowo:
    -pierś z kurczaka
    -ser feta
    -sos czosnkowy
    -słonecznik
    -brokuł
    -sos czosnkowy
    -słonecznik

Porady

Sos czosnkowy robię wcześniej i wstawiam do lodówki na ok 60 min, aby się "przegryzł". Polecam dodać więcej majonezu, by był bardziej gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować