Sałatka z brokułem, fetą i fasolą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Brokuł ostatnio często gości na moim stole. Tym razem sałatkowo - z serem feta, czerwoną fasolą i chrupiącymi ziarnami

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brokuł - 300g samych różyczek
    Ogórek zielony - 1szt
    Papryka - 1 szt
    Pomidor - 1sz
    Rzodkiewka - 6szt
    Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
    Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
    Oliwki czarne - 20 szt
    Ser feta - 200g

    Sos:
    Olej - 2 łyżki
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Papryka mielona
    Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
    Czosnek granulowany

    Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
    pestki dyni, słonecznik, siemię lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem, fetą i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z brokułem,  fetą i fasolą 1. Różyczki brokuła gotujemy na parze 7 - 10 minut. Potem schładzamy zimną wodą. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i piękny kolor.

    W międzyczasie kroimy pomidory, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i oliwki.
    Mieszamy składniki sosu. Łączymy sos ze wszystkimi warzywami.

    Sałatkę układamy na talerzach. Na każdej porcji układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarenkami.

Porady

Ziarenka można zamienić na grzanki - sałatka będzie wtedy konkretniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować