Sałatka z brokułami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Odstawić do ostygnięcia.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić.
Pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.
Przełożyć na sito, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia i odsączenia.
Na patelni rozgrzać olej.
Usmażyć na nim przyprawiony i pokrojony filet z kurczaka.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Pozostawić do ostygnięcia.
Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Odsączyć z nadmiaru soku.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym, majonezem i przyprawą do kurczaka.
Ser feta pokroić w kostkę.
W misce ułożyć warstwowo:
- usmażony filet z kurczaka
- pomidory
- kukurydza
- ser feta
- brokuły
- polać sosem
- posypać na wierzchu słonecznikiem
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Komentarze