Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)

4.51 (186 ocen)

  • 50 min

Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
    1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
    1 puszka kukurydzy
    1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
    1 łyżka gęstego jogurtu
    1 łyżeczka musztardy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.

Porady

*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez. ** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować