Sałatka z brązowego ryżu, warzyw i mięsnych klopsików

0 (0 ocen)

Pyszna sałatka z brązowego ryżu, z dodatkiem warzyw i klopsików. Idealna do dań z grilla i na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu,
    2 pomidory,
    250g mięsa mielonego,
    ogórek,
    2 łyżki bułki tartej,
    sól, pieprz,
    pęczek bazylii,
    1/4 szkl. octu jabłkowego,
    2 łyżeczki cukru,
    łyżka oliwy.

Sałatka z brązowego ryżu, warzyw i mięsnych klopsików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować w osolonej wodzie przez 30minut. Odcedzić. Ocet jabłkowy zmieszać z oliwą, cukrem, doprawić solą i pieprzem. Ciepłym sosem polać ryż. Wymieszać. Mięso urobić z bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Formować maleńkie klopsiki. Usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Odcedzić, dodać do ryżu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku. Podawać na liściach sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy