Botwinka świetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. W połączeniu z serem feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pęczek botwinki
kilka liści sałaty masłowej
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
100 g sera feta
kilka truskawek
Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy sarepskiej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszałem wszystkie składniki sosu, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż. Botwinkę wymieszałem z sałatą, polałem sosem. Na wierzchu ułożyłem szynkę, fetę i pokrojone truskawki.
Komentarze