Sałatka z boczniaków i brokułów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna sałatka o lekko czosnkowym smaku

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg boczniaków
    1 brokuł
    5 jajek
    pół słoiczka papryki konserwowej
    mały słoiczek majonezu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Sałatka z boczniaków i brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, podobnie postępujemy z brokułem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy w kostkę. Wystudzone boczniaki ziekamy w kostkę, oddzielamy różyczki brokuła, łodyżki kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem ,dodając do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Majonez mieszamy ze śmietaną, ziołami , solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Porady

Przed wymieszaniem warzyw dobrze jest na kilka minut wyłożyć boczniaki na durszlak , aby odcedzić nadmiar wody.

Komentarze

Podobne przepisy