Mój autorski przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem,truskawkami,melonem,rukolą,endywią escarolą,cykorią radicchio polaną balsamicznym musem truskawkowym.Jest tak pyszna,że trudno to opisać...
Sałatka z balsamicznym musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,pokroić na kawałki.
2.Owoce wrzucić do rondla,dodać:miód z mniszka lekarskiego,brandy,małą szczyptę soli,pieprz.Gotować około 5 minut,aż owoce zmiękną.
3.Następnie truskawki przetrzeć przez sitko,a powstały mus wlać ponownie do rondla,wlać ciemny ocet balsamiczny,mieszać,gotować na małym ogniu około 5 minut(powinien zgęstnieć).
4.Rukolę,endywię,cykorie umyć,porwać na kawałki,osuszyć,rozłożyć na talerzu.Kurczaka pociąć na plastry,ułożyć na sałacie.Nastepnie kilka truskawek pociąć w plasterki,rozłożyć na sałacie.Melona pozbawić nasion,łyżeczką do melona wydrążyć kulki.Położyć je na sałatce.Wszystkie składniki polać balsamicznym musem truskawkowym.
Komentarze