Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone

0 (0 ocen)

Sałatka z truskawek o niecodziennym smaku, z octem balsamicznym, pieprzem i świeżą miętą. Kremowy, delikatny mascarpone stanowi do nich doskonały dodatek.

Składniki:

  • 20 dag truskawek
    1 łyżka octu balsamicznego
    gałązka świeżej mięty
    grubo, świeżo mielony pieprz
    12 dag serka mascarpone

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, odszypułkować i pokroić, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki.
    Do truskawek dodać ocet i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać.
    Miseczkę zafoliować i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Miętę opłukać, część listków drobno pokroić, kilka zostawić do dekoracji.
    Przed podaniem truskawki wymieszać z posiekaną miętą.
    Do salaterek nałożyć łyżeczką małe kawałki serka.
    Na serku rozłożyć truskawki.
    Wierzch oprószyć odrobiną pieprzu, przybrać listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy