Sałatka z truskawek o niecodziennym smaku, z octem balsamicznym, pieprzem i świeżą miętą. Kremowy, delikatny mascarpone stanowi do nich doskonały dodatek.
Składniki:
20 dag truskawek
1 łyżka octu balsamicznego
gałązka świeżej mięty
grubo, świeżo mielony pieprz
12 dag serka mascarpone
Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, odszypułkować i pokroić, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki.
Do truskawek dodać ocet i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać.
Miseczkę zafoliować i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Miętę opłukać, część listków drobno pokroić, kilka zostawić do dekoracji.
Przed podaniem truskawki wymieszać z posiekaną miętą.
Do salaterek nałożyć łyżeczką małe kawałki serka.
Na serku rozłożyć truskawki.
Wierzch oprószyć odrobiną pieprzu, przybrać listkami mięty.
Komentarze