Sałatka z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Odkąd na mojej działce zaczęłam hodować bakłażany, sałatka ta idealnie wkomponowała się w kolacyjne menu mojej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
    opakowanie sera feta
    2 pomidory
    czerwona papryka
    cebula
    3 ząbki czosnku
    sałata
    oliwki zielone
    SOS:
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    ulubiony sos sałatkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry i posypać solą. Odłożyć na 20 minut, aby bakłażan puścił wodę, a następnie odsączyć każdy plasterek ręcznikiem papierowym. Plastry usmażyć na patelni zwykłej (na łyżce oleju) lub patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki i czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, łącznie z usmażonym bakłażanem.
  • 3. Jogurt, majonez i ketchup mieszamy w osobnej miseczce, dodajemy wybrany sos sałatkowy, łyżeczkę ziół prowansalskich, oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa polewamy przygotowanym sosem.
  • 4. Na sam koniec kroimy ser feta w kostkę i posypujemy sałatkę delikatnie mieszając, aby ser się nie rozsypał.

Porady

Sałatkę można też podać z sosem winegret. Jako dodatek proponuję pieczywo chrupkie lub grzanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować