Sałatka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry i posypać solą. Odłożyć na 20 minut, aby bakłażan puścił wodę, a następnie odsączyć każdy plasterek ręcznikiem papierowym. Plastry usmażyć na patelni zwykłej (na łyżce oleju) lub patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Odstawić do przestudzenia.
2.Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki i czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, łącznie z usmażonym bakłażanem.
3.Jogurt, majonez i ketchup mieszamy w osobnej miseczce, dodajemy wybrany sos sałatkowy, łyżeczkę ziół prowansalskich, oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa polewamy przygotowanym sosem.
4.Na sam koniec kroimy ser feta w kostkę i posypujemy sałatkę delikatnie mieszając, aby ser się nie rozsypał.
Porady
Sałatkę można też podać z sosem winegret. Jako dodatek proponuję pieczywo chrupkie lub grzanki.
Komentarze